Humboltpingvinerna i Slottsskogen har fått ett nytt och mer naturtroget vinterkrypin. Med klippformationer av konstmaterial att klättra på och speja ifrån och växter med sydamerikanskt ursprung, har de fått en inomhusmiljö som bättre liknar deras naturliga hemvister i Chile och Peru.
Humboltpingvinerna är inte förtjusta i Sveriges kalla vinterklimat. De klarar kyla och snö men tycker inte om när dammen fryser till. I år har de fått en ny inomhusmiljö i det gamla fågelhuset i Slottsskogen.
– Hela utrymmet är renoverat, golvet har fått en grå färg och runt de två poolerna har pingvinerna fått ett mer naturtroget landskap med berg och klippor som påminner om Humboltpingvinens naturliga, karga miljö, berättar Katrin Hansson, djurparksföreståndare i Slottsskogen.
Lättare att komma upp och hålla rent
Den nya inomhusmiljön har inte bara ett mer naturtroget utseende, den underlättar även på olika sätt, både för pingvinerna och för djurvårdarna. Bland annat är det mycket lättare att hålla rent.
– Det gör skillnad för oss, eftersom vi gör rent utrymmet två gånger om dagen. Den nya formen på bergen gör det lättare för de unga fåglarna att ta sig upp. De vuxna hoppar upp ur vattnet. Om pingvinerna vill komma undan nyfikna blickar, kan de dra sig undan bakom en av bergsformationerna, säger Katrin Hansson.
Rum för variation
Humboltpingvinerna har ett utrymme som de kan gå in i året runt och det finns fortfarande kvar. Även detta har ändrats med ett annat stenmaterial som underlag, till den häckningsplats som byggts upp. Detta rum är pingvinernas privata och ostörda rum och här håller nu de flesta av pingvinerna till. Det är parningsdags runt juletid och pingvinerna boar in sig och skapar reden av stenar och blåbärsris.
– Den nya inomhusmiljön som vi har skapat är bättre anpassad efter deras behov. I den yttersta poolen tvättar de sig. Området runt den är kargt med klippor och sandliknande underlag. Vid den innersta poolen, där de äter, finns även lite växter från västra Sydamerika som vi fått från Botaniska. Båda varianterna finns i deras naturliga miljö, säger Sara Gustavsson, djurvårdare i Slottsskogen.
Lämna en kommentar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.