Kontakt

Kansli

Svenska Djurparksföreningen

Telefon: 079-585 63 51
Mail: info@djurparksforeningen.se

Experter

På våra medlemsparker arbetar kunniga och välutbildade personer med lång erfarenhet av djur, allt ifrån vattenlevande arter, stora däggdjur, apor och fåglar till reptiler – från alla regioner och temperaturzoner. Om du är journalist och har frågor, så är du alltid välkommen att höra av dig till vårt kansli. Vi förmedlar gärna kontakt till experter hos våra medlemmar.

Anna Björn

Anna Björn har under hela sitt yrkesliv arbetat med vattenlevande arter och ekosystem under ytan. Hennes främsta kunskapsområden är marinbiologi och biologi, men även bevarande, etologi, vattenreningsteknik och hållbarhetsfrågor.

Anna är ansvarig för Baltic Sea Science Center (BSSC) på Skansen i Stockholm. Det är ett kunskapscenter om Östersjön som öppnade 2019. BSSC samarbetar med aktörer som Stockholms universitet, Sveriges lantbruksuniversitet samt Stockholm Vatten och Avfall.

Anna är även delegat i Östersjöfondens förvaltningsråd. Innan Anna började på Skansen arbetade hon drygt 20 år på Aquaria Vattenmuseum på Djurgården i Stockholm.

Daniel Roth

Daniel är biolog med masterexamen i Tillämpad zoologi (Applied Zoology) från Linköpings universitet. Han är yrkesverksam på Universeum i Göteborg – Sveriges nationella vetenskapscenter. Där arbetar han bland annat med verksamhetens zoologiska kollektionsplanering och bevarandearbete. Han är också enhetschef för djurvården.

Efter många år i olika roller i flera av Svenska Djurparksföreningens medlemsparker, har Daniel praktisk erfarenhet av allt från de allra största till de minsta arterna i djurparker. På senare år har Daniel genom sitt arbete också ökat sin kunskap och erfarenhet om marina arter och akvariemiljöer.

Genom arbetet i Svenska Djurparksföreningen (SDF) och European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) har Daniel varit både stambokförare och haft uppdrag i olika artkommittéer. Inom SDF har Daniel medverkat i att starta upp Forsknings- och Utbildningsgruppen och deltagit i flera andra arbetsgrupper. Han är idag sammankallande för bevarandegruppen och har uppdraget som vice ordförande i föreningens styrelse.

Johan Jönsson

Johan Jönsson arbetar sedan 2017 som zoolog på Borås Djurpark, en av Sveriges största djurparker. Borås Djurpark har stort fokus på Afrikas megafauna (som elefant, noshörning, giraff och gepard), men här finns djurarter från världens alla hörn. Johan arbetar med såväl ex situ-bevarande (i djurparken) som djurparkens in situ-engagemang genom Borås Djurparks Wildlife Conservation Fund. Förutom vilda djur i djurpark har Johan även praktisk erfarenhet av lantbrukets djur samt fältarbete med vilda djur.

Johan är biolog med en masterexamen från Linköpings Universitet. Hans främsta kunskapsområden är etologi, djurvälfärd och bevarandebiologi. Han är engagerad i flera artkommittéer inom European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) och i Svenska djurparksföreningens bevarandegrupp.

”No one will protect what they don’t care about, and no one will care about what they have never experienced.”

– Sir David Attenborough