Projekt Myskoxe 2030 är ett unikt bevarandenätverk som startade 2020 med målet att undersöka och säkra den svenska myskoxpopulationen, samt att förstå hur myskoxen påverkar den biologiska mångfalden i den svenska fjällvärlden.

Projekt Myskoxe 2030. Foto: Elin Hermanson

Projekt Myskoxe 2030. Foto: Elin Hermanson

Projektet samlar flera av Sveriges djurparker – Lycksele Djurpark, Vildriket, Myskoxcentrum och Skånes Djurpark – och koordineras av Angelica Åsberg, zoolog på Lycksele Djurpark. Ölands Djurpark kommer dessutom att bidra ekonomiskt till nästa fas av projektet. Tillsammans samarbetar djurparker, universitet, myndigheter och internationella aktörer för att stärka bevarandearbetet kring denna ikoniska art.

– Det är en både rolig och viktig insats. Det har gått många år sedan den senaste inventeringen och vi saknar därför aktuell kunskap om flockens sammansättning. Vi behöver få information om hur många myskoxar som finns kvar, deras ålder och kön, samt hur de påverkar biologisk mångfald i fjällen, säger Lina Jelk, zoolog på Vildriket.

2024 har varit ett framgångsrikt år för projektet. Genom omfattande fältarbete och inventeringar har man dokumenterat totalt åtta individer i den lilla svenska myskoxpopulationen i Härjedalen: tre tjurar, tre kor, en fjolårskalv och en årskalv. Projektet har också utökats med två nya forskningsspår – dels kring myskoxens roll i fröspridning, dels kring hälsostatus kopplat till mineralinnehåll i marken. Här spelar både vilda djur och djurparksdjur en viktig roll som datakällor.

Projekt Myskoxe 2030 är ett inspirerande exempel på vad som kan åstadkommas genom samverkan mellan svenska och utländska universitet, djurparker och myndigheter. Svenska Djurparksföreningen stödjer projektet genom bevarandefonden och är stolta över att vara en del av detta viktiga arbete för både myskoxen och den biologiska mångfalden i svenska fjällen.

Fakta om Myskoxe 2030

Myskoxe 2030 är ett bevarandenätverk som drivs av Lycksele Djurpark, Vildriket, Myskoxcentrum och Skånes Djurpark, i samverkan med universiteten SLU och University of Toulouse samt med stöd av Naturskyddsföreningen Västra Härjedalen och Svenska Djurparksföreningen.

Genom att studera myskoxarnas habitat och diet kan vi samla in viktig information om deras livsmiljö och födovanor. Detta ger en djupare förståelse för deras roll i ekosystemet, vilket är avgörande för att kunna skydda och främja biologisk mångfald på ett effektivt sätt.

Kontakt:

Angelica Åsberg, zoolog på Myskoxcentrum och Lycksele Djurpark
djurparkszoologen@gmail.com

Lina Jelk, zoolog på Vildriket, Ljusdals kommun
lina.jelk@vildriket.se